U bevindt zich hier: Nieuws – D66: ‘Plaats NVWA onder curatele’


Nieuws

D66: ‘Plaats NVWA onder curatele’

08.06.2016

De NVWA moet onder curatele worden gesteld van de Algemene Rekenkamer. Dit om de organisatorische problemen en de belabberde financiële situatie aan te pakken, vindt D66. CDA en SP hebben eveneens kritiek en vinden dat het kabinet snel moet ingrijpen om de huidige situatie te verbeteren. De Consumentenbond vindt dat de NVWA de tijd moet worden gegund.

Dat meldt EenVandaag. Na diverse voedselschandalen is in december 2013 een verbeterplan ingezet om het NVWA-toezicht structureel te verbeteren. In een evaluatie over dit proces staat dat er bij de uitvoering van het toezicht nog vrijwel overal knelpunten zitten, bericht nu.nl.

‘Alleen maar slechter’

Talloze bezuinigingen, fusie en reorganisaties hebben de kwaliteit van de inspecties en het toezicht de afgelopen tien jaar onder druk gezet. Volgens D66 is de situatie bij de NVWA de afgelopen jaren alleen maar slechter geworden, waardoor de voedselveiligheid in het geding is. De SP ziet eveneens nog geen omslag in het verbetertraject en ziet de NVWA nog te veel als een lam in plaats van een leeuw.

‘Niet effectief’

Het CDA stelt dat het niet zozeer een kwestie van geld is. De partij hekelt de effectiviteit bij de voedselautoriteit. Zo zouden computersystemen ouderwets zijn en niet op elkaar aansluiten. Ook stelt het CDA dat de NVWA hoge controlekosten doorberekent aan bedrijven. En dat brengt de concurrentiepositie van Nederland in gevaar, omdat die kosten veel hoger liggen dan in Duitsland en België.

‘Puinhoop’

Volgens D66 is het een puinhoop bij de NVWA en kunnen  de verantwoordelijke bewindslieden de problemen daar niet zelfstandig oplossen. Daarom moet de voedselautoriteit onder curatele gesteld worden van de Algemene Rekenkamer. Ook moet de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) nagaan of de organisatie op de juiste manier is ingericht, vindt D66.

‘Geef tijd en middelen’

Bart Combee van de Consumentenbond wil niet zo ver gaan. De voedselautoriteit heeft volgens hem in het verleden last gehad van een wispelturige politiek. “Geef ze nu de tijd en de financiële middelen om de opdracht uit te voeren”, reageert hij in EenVandaag.

Bron: https://www.evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/d66-plaats-nvwa-curatele/