U bevindt zich hier: Nieuws – Tientallen nieuwe bierbrouwerijen


Nieuws

Tientallen nieuwe bierbrouwerijen

12.06.2016
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 38 nieuwe bierbrouwerijen opgericht in Nederland. Daarmee komt het totaal op 422 stuks.

Vorig jaar werden al 138 bierbrouwerijen opgericht, blijkt uit gegevens van vakwebsite Cambrinus.

Nederlandt telt momenteel 220 bierbrouwerijen en 202 brouwerijhuurders. Onder die laatste categorie vallen ondernemingen met een eigen biermerk, maar zonder eigen brouwerij. Zij 'huren' ergens een brouwketel.

"Sinds 2010 stijgt het aantal brouwerijen elk jaar explosief. Bier is nog steeds superhip, en met name jongeren onder de dertig blijven het brouwen ontdekken. En dan nemen we de hobbybrouwers niet eens mee in onze cijfers", zegt Jan Ausems van Cambrinus.

Ausems houdt al sinds 1986 de cijfers over brouwerijen bij. "Toen waren het er nog maar 27. Er is veel gebeurd in die dertig jaar."

Noord-Holland

Relatief gezien telt Noord-Holland de meeste brouwerijen met 9 stuks per 250.000 inwoners. Dat komt neer op 100 brouwerijen, waarvan 42 in Amsterdam gevestigd zijn. In Drenthe en Zuid-Holland bevinden zich naar verhouding de minste bierbrouwerijen.

Speciaalbier

In Nederland wordt bier steeds populairder. Niet pils, maar juist speciaalbier vindt gretig aftrek, met name ambachtelijke varianten. Behalve in eigen land, is ambachtelijk Nederlands bier ook gewild over de grens.

De explosie van kleine brouwerijen in Nederland heeft een lichte keerzijde, zegt Ausems, die zelf ook bier brouwt. "Er zijn ook nieuwe brouwerijen waarbij de kwaliteit van het bier te wensen over laat. Maar als het goed is vallen die vanzelf weg."

De concurrentie is immers moordend. "Vier jaar geleden kwam je als kleine brouwer meteen bij de slijterij op de plank. Nu kunnen slijters een selectie maken uit de vele soorten. Daarnaast zie je dat ook supermarkten nu bovenop 'craft beer' duiken. De speciaalbierliefhebber is verwend geraakt."

Bron: http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4275718/tientallen-nieuwe-nederlandse-bierbrouwerijen-in-2016.html